Ügyfélszolgálat: 30/594-3820

Ingyenes szállítás 30.000 Ft feletti rendelésekre

Tojásfestés természetes anyagokból

Elődeink húsvét előtt még nem az üzletekbe szaladtak tojásfestékért, hanem az otthon fellelhető természetes anyagokat használták fel, hogy fantasztikus színeket varázsoljanak  velük elő, és ezekkel fessék meg a locsolóknak szánt tojásokat. Ez egy családi program volt, és a gyerekek már alig várták, hogy elkezdhessék a tojás festését és dekorálását ilyen-olyan módon.

 

Íme egy-két tojásfestési trükk és technika:
A tojásokat festés előtt alaposan meg kell tisztítani és szárítani. A tisztításhoz csak puha rongyot használjunk, hogy ne sérüljön a tojás felülete, mert akkor nem fogja be egyenletesen a festék.
Ha főtt tojást akartok megfesteni, akkor alaposan meg kell főzni, legalább 20 percig.

  • SÁRGA –színt kapunk, ha kurkumát, sárgarépát, citrom-vagy narancshéjat áztatunk be, majd felfőzzük. A festékanyagok együttes használatával fokozhatjuk a színerősséget.
  • NARANCSSÁRGA – színt kapunk, ha 0.25 l festővízhez 4 evőkanál pirospaprikát adunk, majd 20-30 percig főzzük.
  • ARANYSÁRGA VAGY PIROSAS – színt kapunk, ha vöröshagyma héját áztatjuk a vízbe. A hagymahéjjal való festés során különböző színárnyalatokat tudunk létrehozni. Azok a tojások, melyeket hideg vízben kevés hagymahéjjal együtt forraltunk fel és utána csak rövid ideig maradnak a festékes vízben, aranysárga színűk lesz. Hogyha a tojások 10 percig a forrásban lévő festékfürdőben maradnak, akkor pirosas barna színűek lesznek.
  • SÖTÉTBARNA – színűek lesznek, ha erősre főzött kávét vagy fekete teát készítünk, majd hagyjuk lehűlni és ebbe helyezzük a tojásokat, azokat egy ideig állni hagyjuk.
  • IBOLYA – színűek lesznek ha fél liter céklalében, amibe 1 evőkanál ecetet keverünk, 15 percig lassú tűzőn főzzük. Halvány ibolyától a mélyvörösig terjedhet a színe, attól függően, hogy mennyi ideig hagyjuk a lében állni.
  • KÉK –színt kapunk, ha a az apróra vágott vöröskáposztára, annyi vizet öntünk hogy ellepje. 30 percen át főzzük, majd állni hagyjuk 1 napig. A káposzta leve bíbor színű lesz, de a tojásokat kékre festi.
  • PIROS – színt kapunk, ha lilahagyma héjával főzzük a tojásokat
  • ZÖLD – vágjunk apróra spenótot ( mélyhűtött is jó), öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. 30 percig főzzük, majd hagyjuk lehűlni.
  • LILÁSBORDÓ – a cékla levével kapjuk ezt a színt, de ehhez a céklát reszeljük le főzés előtt.

 

A tojás karcolása
Nem igényel különleges eszközöket, szerszámokat, bárki belevághat. Csupán egyenletes felületű, ép tojásokra, tojásszínezőre és egy szikére, vagy vastag tűre van szükségünk. A lényege, hogy a színesre festett tojások felületén a mintát a festék lekaparásával hozzuk létre. Ha még nem vagyunk mesterei a tojásfestésnek, ceruzával halványan előrajzolhatjuk a karcolni kívánt motívumot, hogy a végeredmény szép legyen a tojáson. A festéket vékony vagy vastagabb vonalakban is kaparhatjuk, sőt, színátmeneteket is létrehozhatunk a karcolás erejével irányítva.

Képtalálat a következőre: „karcolt tojás”

 

 

Berzselt tojások

Berzselt vagy levélrátétes tojást sokkal egyszerűbb készíteni, ráadásul roppant élvezetes foglalatosság  is. Különleges formájú, fiatal leveleket gyűjtsünk hozzá, már e kis természetjárás miatt is megéri! Benedvesítve simítsuk fel a tojásra. Ezután nejlonharisnyából vagy zokniból vágjunk ki egy tenyérnyi darabot, ezzel szorosan vonjuk be a tojást. A lényeg, hogy rögzüljön a tojáson a levél. A harisnya végét alaposan kötözzük be. Ezután következhet a festékfürdő, a kívánt szín eléréséig áztassuk benne. Ha elég szorosan rögzítettük a harisnyát, a levelek alá nem tud befolyni a festőlé, így a levél lenyomata ott marad a héjon.

 

Képtalálat a következőre: „berzselt tojás”  Kapcsolódó kép

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

INGYENES SZÁLLÍTÁS

30.000 Ft felett

14 NAPOS VISSZAKÜLDÉS

pénzvisszafizetési garancia

100% BIZTONSÁGOS FIZETÉS

Bankkártyával, Barionon keresztül