Ügyfélszolgálat: 30/594-3820

Ingyenes szállítás 30.000 Ft feletti rendelésekre

Rend a gyerekszobában - elképzelhetetlen? Gyermeked csak játszik, de elpakolni nem akar? Vagy órákig tart, és állandó vitaforrás az elpakolás? Hoztam néhány tippet, ami segít, hogy rend legyen a gyermekszobában!

7 + 1 tipp, hogy rend legyen a gyerekszobában

Rend a gyerekszobában – elképzelhetetlen? Gyermeked csak játszik, de elpakolni nem akar? Vagy órákig tart, és állandó vitaforrás az elpakolás? Hoztam néhány tippet, ami segít, hogy rend legyen a gyermekszobában!

A rendetlenség, azon kívül, hogy nem szép látvány, még balesetveszélyes is, hiszen az elöl hagyott játékok miatt könnyen eleshet a gyermeked – rólad nem is beszélve… Ezerszer kérted már, hogy csinálja meg, büntetted, elkoboztad, esetleg kidobtad a játékait, és mégsincs semmi hatása? Rend a lelke mindennek, de erről hogyan győzz meg egy gyermeket?

1: Adj rá okot, hogy elpakolja a játékait!

Persze, van rá számtalan ok, amit már elsoroltál neki, de még mindig hajthatatlan… Az a helyzet, hogy ezek valószínűleg neked számítanak megfelelő oknak, és nem neki.

Például, elmondtad neki, hogy balesetveszélyes – de az a helyzet, hogy ezt a gyerekek nem igazán értik. Igen, amikor elesnek, nekik is fáj, de ők még nem igazán látják az összefüggést az elöl hagyott játék, az elesés és a fájdalom között. Sőt, sok felnőtt ember sem látja az összefüggéseket a cselekvésük és annak következménye között, gondolj bele, hányan vezetnek autót ittasan, vagy hányan hajtanak a megengedett sebességnél gyorsabban.

2: Adj rá időt, hogy felkészüljön az elpakolásra

Minél nagyobb a gyermek, annál kevesebb időre lesz szüksége, de minél kisebb, és minél jobban belemerül a játékba, annál több időre lesz szüksége ahhoz, hogy más tevékenységbe kezdjen. Minket, felnőtteket is tud bosszantani, ha egy izgalmas film kellős közepén elmegy az áram, a gyerekek sincsenek ezzel másképp. Adj neki időt, hogy lezárja magában a játékot, és felkészüljön rá, hogy elpakolja a játékait.

Ha az ok az elpakolásra időhöz kötött (mondjuk ebédidő, vagy indulni kell valahova), akkor bátran szólj korábban a gyermekednek, hogy „5 perc múlva elpakolás, mert jön az ebéd”.

3: Segíts neki elpakolni

Erre is igaz: minél nagyobb a gyermeked, annál kevésbé lesz erre szüksége, viszont egy egészen kicsi gyermektől nem várható el, hogy egyedül megcsinálja. Egy-egy rosszabb napon még a nagyobbaknak is lehet erre igénye, mert együtt, közösen minden könnyebben megy.

4: Dícsérd és jutalmazd, ha elpakol

Persze, nem azt mondom, hogy egy rendcsinálásért kapjon egy XBOX-ot, mert az igazán túlzás lenne. De a dícséret, amiből érzi, hogy valóban örömet okozott, sokat jelent egy gyermeknek, neked pedig nem kerül semmibe. A jutalmazás pedig extra motivációhoz juttatja, legyen az akármilyen apróság, vagy lehetőség (például holnap ő mondhatja meg, mi legyen az ebéd, ha ez fontos neki).

5: Versenyezzetek, legyen játékos a rendrakás!

Győzni mindenki szeret. Ha van testvére, akkor vele is versenyezhet, ha nincs, akkor ott vagy te, akit lekörözhet. Például lehet versenyezhettek, ki győz: te terítesz gyorsabban, vagy ő pakol el hamarabb? Ki rak el több játékot ugyanannyi idő alatt (ha együtt pakoltok)?

Mi legyen a nyeremény, ha a dicsőség nem elég? Lehet tárgyi tétje, vagy valamilyen engedmény a szabályokból. Légy kreatív. A lényeg, hogy motiválja valami az elpakolást, ami egyébként egy gyermeknek nyűg, és sokszor értelmetlennek látszó unalmas feladat.

6: Ne halmozzátok fel a játékokat!

Tudom, furcsa lehet ezt egy játékokkal kereskedő webáruház blogjában olvasni, de hidd el, a rendetlenségnek sokszor a túl sok játék az oka. Nálunk például az a szabály, hogy amivel a gyermek nem játszik 6 hónapon keresztül, azt elajándékozzuk/eladjuk (ebbe persze a szezonális játékok nem számítanak bele, mert nem bűn, ha a szánkót nyáron nem használjuk…). De természetesen hozhattok saját háziszabályokat is.

7: Hagyd hibázni a rendrakásban (is)

Elöl maradt egy-két játék? Ferdén állnak a könyvek a polcon? A kisautók közé építőjáték keveredett? Nem tragédia, ne is kezeld úgy. Tedd szóvá, és szólítsd fel, hogy rakja a helyére, de ne minősítsd negatívan, és lehetőleg kerüld a „Már megint…” és a „Soha nem csinálod meg rendesen” tartalmú mondatokat.

A hibák elkövetésével tanulunk meg mindent: járni is úgy tanult meg, hogy rengetegszer elesett. Rendet tartani sem fog tudni maga körül elsőre, de még tizedik alkalommal sem valószínű, hogy tökéletesen fog menni.

+1: Mutass példát a rendrakásban (is)

Ez afféle 0. tipp, mert igazából ezzel kezdődik minden. A gyermekek többnyire mintát követnek, utánoznak, ami azt jelenti, hogy ha bármelyik szülő szanaszét hagyja a cipőit, vagy az asztalon hagyja a tányérját, esetleg más tekintetben mutat rossz példát, a gyermek várhatóan azt fogja követni.

Tehát a javaslatunk az, hogy akkor várd el a gyermekedtől, hogy rendet tartson maga körül, ha erre te magad is képes vagy – máskülönben esélyed sincs (és valljuk be, hogy igazságtalan). Ha „csak” az egyikőtök rendetlen, őt is le lehet erről szoktatni, például azzal, hogy a gyermek is rászólhat a szülőre, ha az elöl hagyott valamit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

INGYENES SZÁLLÍTÁS

30.000 Ft felett

14 NAPOS VISSZAKÜLDÉS

pénzvisszafizetési garancia

100% BIZTONSÁGOS FIZETÉS

Bankkártyával, Barionon keresztül