Ügyfélszolgálat: 30/594-3820

Ingyenes szállítás 30.000 Ft feletti rendelésekre

7+1 tipp az eredményesebb tanuláshoz

7+1 tipp az eredményesebb tanuláshoz

Eljött a félévi bizonyítvány osztás ideje, és úgy érzed, gyermeked teljesíthetett volna jobban is? Csalódott vagy, és keresed a megoldást, hogy eredményesebben tanuljon? Összeszedtünk pár működő tippet, hogy a 2. félévben már jobban menjen a tanulás!

1. tipp, hogy jobban menjen a tanulás: tárjátok fel a gyökérokot

Rosszul sikerült az első félév? Jobb jegyeket szeretnél látni? A legfontosabb, hogy kiderítsétek, miért nem sikerült gyermekednek az elvárásoknak megfelelően teljesítenie.

Lehet, hogy az adott tárgyból tanulási nehézségei vannak? Lehet, hogy neki nem fontosak annyira a jó osztályzatok? Lehet, hogy túl magasak az elvárások? Ezek közül bármelyik igaz lehet, sőt, rengeteg más ok is felmerülhet. Ha feltárjátok a gyökérokot, könnyebb lesz megtalálni a megoldást.

Tegyétek fel a kérdést: miért? Egymás után, többször, egészen addig, míg el nem juttok a valódi okig. Például:

Miért lett ilyen rossz a félévi olvasás jegyed? → Mert a felmérésekre mindig rossz jegyet kapok. → De itthon bújod a könyveket, miért kapsz rossz jegyet a felméréskor? → Mert akadozva olvasok. → Itthon olyan szépen olvasol. Miért olvasol akadozva felméréskor? → Mert sietek. → Miért sietsz? → Mert túl akarok lenni rajta. → Miért akarsz túllenni rajta? → Mert olyan ciki. → Miért érzed úgy, hogy ciki? → Mert félek, hogy ha hibázok, a többiek kinevetnek.
Igen, ez csak egy példa arra, hogyan derítsétek ki a valódi okot, és a lényeget megmutatja: a nyilvánvaló okoktól kezdve haladjatok minél mélyebbre a miértekkel.

2. tipp az eredményesebb tanuláshoz: a pihenés

Az egyik nap jobb, a másik nap rosszabb mindenkinek, a gyermekednek is. De fontos kideríteni, hogy vajon eleget alszik-e, és eleget pihen-e.

Mennyi az elég alvás? Életkortól is függ, de tudományos kutatások alapján:

  • 6-13 éves kor között 9-11 óra ajánlott,
  • 14-17 éves kor között 8-10 óra ajánlott,

Igen széles intervallumok, ez igaz, de egy biztos: ha alig tudod reggelente kikönyörögni az ágyból, az annak a biztos jele, hogy nem aludta ki magát.

Ha ezzel nincs gond, akkor át is térhetünk a pihenés kérdésére. Pihenés alatt azt értem, hogy még egy felnőttnek is megterhelő szünetek nélkül dolgozni, így természetesen egy gyermeknek szinte kivitelezhetetlen. Fontos, hogy észrevedd: az iskolai szünet nem igazán tekinthető pihenésnek, hiszen a legtöbb iskolában a gyerekek a szünetben is irányított tevékenységet végeznek. Pihenés tehát az, ami feltölti a gyermekedet – ahelyett, hogy tovább merítené az energiáit. Egyénenként változó, és bármi lehet, amit a gyermeked választ: szaladgálás, labdázás, színezés, olvasás, éneklés, stb.

3. tipp az eredményesebb tanuláshoz: a rendszeresség

Az iskolai tananyagok egymásra épülnek, ezért rendkívül fontos a rendszeres tanulás és gyakorlás. Egy témazáró dolgozatra előző nap felkészülni szinte lehetetlen, de legalábbis aránytalanul nagy erőfeszítést kíván. Ezért fontos, hogy egyik tanóráról a másikra, egyik leckétől a következőn át haladva, kisebb részletekben tanulja meg a gyermeked az adott lecke lényegét. Hovatovább az sem ördögtől való gondolat, hogy néha-néha továbblapozzatok a következő leckéhez/fejezethez: felkeltheti az érdeklődését, felkészülhet kérdésekkel.

4. tipp az eredményesebb tanuláshoz: az érdeklődés

Sok esetben gátja egy-egy anyag elsajátításának, hogy a gyermeket az a téma éppen egyáltalán nem foglalkoztatja. Ha ő éppen a nagy háborúk, csaták iránt érdeklődik, aligha lesz kedve a növények szaporodását megismerni, hacsak… Hacsak valaki fel nem kelti az érdeklődését.

Igaz, ez egyáltalán nem könnyű feladat, és sokszor kreatívnak kell lenni. A fenti példánál maradva: két növény két szövetséges ország, és ahhoz, hogy győzzenek a háborúban, kapcsolatba kell lépniük egymással valamilyen közvetítő útján (pl. méhecske), ami oda-vissza viszi az információt (virágpor) a két sereg között. A bibe a központ, a porzók pedig az információt, üzenetet tartalmazzák. Ha sikerrel járnak a közvetítők, akkor sokkal több új seregük lesz (gyümölcs és benne a magok).

5. tipp az eredményesebb tanuláshoz: az ellenőrzés

Sajnos sokszor látom, hogy az ezer és még több feladattal terhelt szülők „csak” rákérdeznek a gyermeknél, hogy kész van-e a lecke. Nos, a gyermek erre valószínűleg azt fogja felelni, hogy igen, még akkor is, ha nem – egészen egyszerűen azért, mert jobban szeretne játszani, vagy tévét nézni, vagy bármi mást csinálni, mint tanulni. Nem is beszélve arról, amikor egyszerűen csak megfeledkezik egy-egy feladatról.

Úgyhogy igen, kiemelten fontos, hogy szülőként ellenőrizd a feladatok elkészültét, a vers megtanulását akkor is, ha gyermeked már teljesen önállóan tanul. Pro tipp: időnként a többi füzetet/tankönyvet is érdemes átnézni, mert azokban is „bújhatnak el” feladatok, tanulni valók.

Tippek az eredményesebb tanuláshoz
„Néha győzöl, máskor tanulsz”

6. tipp az eredményesebb tanuláshoz: a hibázás

A tanulás útja a hibázás. Szinte mindent úgy sajátítottunk el, hogy eleinte rengeteget, később pedig egyre kevesebbet elhibáztuk: így tanultunk meg járni, beszélni, enni, stb. A hiba természetes, tehát ahelyett, hogy nagy feneket kerítenél neki, próbáld meg úgy kezelni, mint a folyamat részét. Tedd fel mindig a kérdést, ha hibát tapasztalsz: mit tanulhatsz ebből a hibából? Többször kell elolvasni, lassabban kell dolgozni, jobban oda kell figyelni, stb. stb.

7. tipp az eredményesebb tanuláshoz: a dícséret és bíztatás

Mindannyian vágyunk a visszajelzésre (ki jobban, ki kevésbé), és megmelengeti az ember lelkét, ha a visszajelzés pozitív. Lehet, hogy szabadkozol, amikor dícsérnek – de azért jól is esik… Igen, a gyerekekre ez még inkább igaz. Nem azt mondom, hogy hazudj, és dícsérj meg mindent (is), de próbáld megkeresni azt, amivel kifejezheted felé az elégedettségedet; vagy éppen erőt tudsz adni vele a feladathoz.

Meg tudod csinálni. Képes vagy rá. Látod, milyen szépen írtad le ezt a szöveget? Azta, milyen gyorsan rájöttél a megoldásra! Igaz, hogy sokáig tartott, de végig kitartó voltál! Igaz, hogy nem akartad, de erőt vettél magadon, és mégis megtanultad!

+1 tipp az eredményesebb tanuláshoz: az elvárások

Nem érdemes átesni a ló egyik oldalára sem, inkább igyekezz olyan elvárásokat támasztani gyermeked felé, amiket teljesíteni is tud. Ha a jelenlegi készségei/képességei szintje hármasra elég, akkor a hármas már jó osztályzatnak számít. Ha viszont gyermeked készségei /képességei szintjén könnyedén boldogul, akkor nem szerencsés megelégedni a hármas eredménnyel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

INGYENES SZÁLLÍTÁS

30.000 Ft felett

14 NAPOS VISSZAKÜLDÉS

pénzvisszafizetési garancia

100% BIZTONSÁGOS FIZETÉS

Bankkártyával, Barionon keresztül