Ügyfélszolgálat: 30/594-3820

Ingyenes szállítás 30.000 Ft feletti rendelésekre

Túl csendes a gyermekem, mi a baja?

Túl csendes a gyermekem, mi a baja?

Túl csendes a gyermeked? Szívesebben játszik egyedül, mint a társaival? Mi a baj vele? Egyáltalán: van vele valami baj?

Ha a gyermeked eddig is ilyen volt, mármint:

  • szívesebben játszott egyedül, mint a társaival
  • 1, maximum 2 barátja van,
  • inkább valami csendes játékot választ, pl. rajzolgat, festeget, kirakózik, mint hogy társasjátékot játsszon, vagy a többiekkel rohangáljon
  • otthon tudsz vele beszélgetni, de társaságban inkább csendben marad
  • stb.

akkor nincs vele semmi baj, egyszerűen introvertált.

Mit kell tudnod, ha gyermeked introvertált?

Fontos tudnod, hogy ez teljesen normális. Bár az emberek nagy része inkább extrovertált, de bőven akadnak köztük introvertáltak is – tehát a gyermeked nem egy csodabogár, és az, ha órákig ül és hallgat, nem jelenti azt, hogy bántja valami.

Az introvertált gyermeknek több csendre, több nyugalomra van szüksége. Lemeríti a hosszas társas játék, a közösségben való részvétel, ezért ha ilyen környezetbe kerül, akkor időt kell neki hagyni a feltöltődésre.

Ilyen környezet például az óvoda vagy az iskola, tehát ha a gyermeked introvertált, akkor hazafelé sétáljatok egy jó nagyot (lehetőleg csendben), vagy hagyd, hogy a szobájába vonuljon, és egy kicsit egyedül csinálhassa azt, amit szeretne.

Ha a gyermekem introvertált, nem lesznek barátai?

Emiatt felesleges aggódnod. Egyszerűen csak annyi fog történni, hogy nem fogja körülvenni 5-10-15 gyerek, hanem lesz egy vagy kettő jó barátja, akikhez mélyen fog kötődni. Velük mindig szívesen fog találkozni, és ezek a barátságok akár felnőttkorban is kitartanak.

Az introvertált gyermekek (és felnőttek) is barátkoznak, beszélgetnek, szórakoznak, csak egy picit máshogy, mint extrovertált társaik. Kevésbé kedvelik a zsúfolt, zajos helyeket, inkább olvasnak, kirándulnak, rajzolnak, stb.

Hasznos tippek, ha introvertált gyermekkel mész közösségbe

Mert ugye akár őt, akár a családot is meghívhatják születésnapi buliba, vagy bármilyen közösségi eseményre. Ilyenkor, ha csak lehet, érkezzetek a lehető legkorábban – legyen ideje a gyermekednek megfigyelni a környezetét, mert ez fontos neki ahhoz, hogy biztonságban érezhesse magát.

Igyekezz odafigyelni rá, és ha azt látod, hogy telítődött a társasággal, akkor emlékeztesd rá, hogy nyugodtan pihenhet egy kicsit. Jó, ha van nálad színező, zsebkönyv, vagy bármi, amivel szeret egyedül játszani.

Úton hazafelé pedig lehetőleg hagyd egy kicsit feltöltődni, és csak otthon kezdj el vele beszélgetni arról, hogyan érezte magát a bulin.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

INGYENES SZÁLLÍTÁS

30.000 Ft felett

14 NAPOS VISSZAKÜLDÉS

pénzvisszafizetési garancia

100% BIZTONSÁGOS FIZETÉS

Bankkártyával, Barionon keresztül