Ügyfélszolgálat: 30/594-3820

Ingyenes szállítás 30.000 Ft feletti rendelésekre

Hogyan tanítsam itthon a gyermekemet? Nem vagyok tanár! - Ötletek az otthoni tanuláshoz

Hogyan tanítsam itthon a gyermekemet? Nem vagyok tanár!

Az otthoni iskola rendkívül nehéz a szülőknek, hiszen a legtöbben nem tanultunk főiskolán, egyetemen módszerekről, eszközökről, egyebekről. És nem, nem igazán vagyunk felkészülve az otthoni iskolára, de jelenleg nincs más lehetőségünk. Összeszedtük, hogyan tudnád megkönnyíteni (magad és a gyermeked számára is) ezt az időszakot.

#1 tipp az otthoni tanuláshoz: válts nézőpontot

A saját gyermekednek magyarázni a tananyagot sokszor nehéz – főleg, ha te sem érted tökéletesen az adott tananyagot. Ha érted, akkor is lehet, hogy egészen más módszerrel értetted meg a konkrét tudnivalót, mint ami a gyermekednél működik. A tanárok rengeteg módszertan közül választhatnak, ugyanazt a témakört több nézőpontból is fel tudják dolgozni a gyerekekkel. Ezért az első, és talán a legfontosabb, hogy próbáld meg a gyermeked nézőpontjából vizsgálni a kérdéseket. Dolgozzátok fel közösen azokat a részeket, amik neki nehezebben mennek, olvassatok utána a témának az interneten, nézzetek meg videókat, tegyétek fel közösen a miérteket, és próbáljátok megkeresni rájuk a választ.

#2 tipp az otthoni tanuláshoz: az önállóság erősítése

Szerencsére nem kell egész nap a gyermek mellett ülnöd, hiszen ez az iskolában sem volt így. Az iskolában is megvolt az ideje az önállóan elvégzendő feladatoknak, ezért fontos, hogy ezt otthon is gyakoroljátok.

Igen, a gyermekek sokszor jobban örülnek a közös munkának, de az önálló feladatmegoldás segíti a gondolkodást, a döntéshozatalt, ezért nem feltétlenül hasznos, ha egész nap a gyermeked mellett ülsz.

#3 tipp az otthoni tanuláshoz: az időbeosztás

Az iskolában az órák 45 percesek – lehetnének otthon is azok? Néhány gyermeknél működik, de sokaknál nem. Az iskolában ugyanis a tanár figyelte őket, hogy ne kalandozzanak el, a feladatokat pedig mindig irányítottan oldották meg.

Ezért azt javasoljuk, hogy használjatok kisebb idősávokat, és szünet közben ne az adott feladatot beszéljétek át, hanem inkább valami pihentetőt, vicceset, szórakoztatót.

A javasolt beosztás a következő: 20 perc tanulásidő – 5 perc szünet – 20 perc tanulás idő – 10 vagy 15 perc szünet. Természetesen ettől bátran eltérhetsz, ha azt tapasztalod, hogy gyermeked ennél többet, vagy kevesebbet tud koncentrálni.
És a tananyagok között is bátran válthattok, nem kötelező egy tananyaggal egyhuzamban 40-50 percig foglalkozni!

#4 tipp az otthoni tanuláshoz: külső segítség

Ha nem boldogultok az adott témakörben, próbálj külső segítséget kérni. Lehet, hogy van a családban, a munkatársaid között, a baráti körödben olyan, akinek ez a téma könnyebben megy. Kérj bátran segítséget!

Sőt, ne csak a felnőttekben gondolkozz! Akár a gyermeked osztálytársai között is akadhat olyan tanuló, akinek nem jelent nehézséget az, ami nektek nem megy. Ez nem szégyen, egyszerűen eltérőek vagyunk. Kommunikálj, kérdezz, és kérj bátran segítséget.

#5 tipp az otthoni tanuláshoz: a kevesebb gyakran több

Tévhit, hogy mindent meg kell oldani, amit a tanár feladatként kiosztott. Ez a tanórán sem ment minden gyermeknek, hiszen nem egyformán fejlődnek. Ha azt látod, hogy a feladatok mennyisége meghaladja a gyermeked által elvégezhető feladatokét, bátran jelezd a pedagógusnak! Csináljatok meg annyit, amennyit tudtok, törekedjetek a lehető legjobbra, de ne kezeljétek családi tragédiaként, ha nem sikerül 100%-ban teljesíteni az elvárásokat.

A pedagógusok is most tanulják, hogy mennyi feladat végezhető így el, és kell nekik a visszajelzés, ha valamelyik tárgyból túlzásba esnének.

#6 tipp az otthoni tanuláshoz: a játékosság

Amit lehet, próbáljatok meg játékosan kezelni, legyetek bátran kreatívak. A gyerekek könnyebben tanulnak, ha az szórakoztató, érdekes, izgalmas, vagy egyszerűen csak szokatlan.

Például: a térfogat, vagy a tömeg mérését a gyakorlatban remekül lehet szemléltetni sütés-főzés közben is (hiszen akkor használod leginkább, és így azt is látja a gyermek, hogy mi mindenre jó); szövegértési feladatot pedig úgy is meg lehet oldani, hogy megváltoztatjátok a mondatok értelmét az ellenkezőjére.

#7 tipp az otthoni tanuláshoz: a pedagógus segítsége

Igen, a gyermeked tanárát is kérdezheted, de miért is nem ezzel kezdtem? Egyszerűen azért, mert most a pedagógusok többszörösen le vannak terhelve. Egyrészt át kell adniuk a tanulnivalót, másrészt meg kell tanulniuk olyan eszközök használatát, ami eddig távol állt tőlük. Ki kell találniuk, hogy hogyan fogják értékelni a gyermeked munkáját, hogy a tanév hogyan lesz lezárható év végén; és így tovább. Tehát, ha végképp nem tudtátok megoldani a feladatokat, bátran kérjetek segítséget a pedagógustól is. Kérdezzetek rá a módszerekre, amik segíthetnek, kérjetek iránymutatást.

#+1 tipp az otthoni tanuláshoz: engedd el

Ez a tanév már nem arról fog szólni, mint aminek indult. Nem most van itt az ideje a maximalizmusnak, a kitűnő bizonyítvány követelésének. Most elég az is, ha a gyermeked fejlődik a saját tempójában, a családi béke megmarad, egészségesek maradunk.

Az erőnkre szükség lesz akkor is, amikor véget ér a járvány.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

INGYENES SZÁLLÍTÁS

30.000 Ft felett

14 NAPOS VISSZAKÜLDÉS

pénzvisszafizetési garancia

100% BIZTONSÁGOS FIZETÉS

Bankkártyával, Barionon keresztül